Het grote verschil met Qigong is dat de bewegingen in een vorm worden uitgevoerd. De bewegingen worden volgens een vaste choreografie uitgevoerd. Er bestaan vormen van 13, 24, 48, en 108 bewegingen. Taichi is ontstaan als vecht en zelfverdedigingskunst.
Taichi betekent letterlijk het hoogst bereikbare. Taichi traint net als Qigong op een zachte manier het lichaam en laat de Qi stromen. Het wordt beoefend voor een betere gezondheid, als verdedigings of vechtkunst en voor het bereiken van een groter geestelijk evenwicht en innerlijke kracht.
Er zijn veel Taichi stijlen. De stijl die ik beoefen is de Yang stijl. Deze stijl is ontwikkeld door Yang Lu Chan en door Chen Man Ching naar het westen gebracht. Deze stijl wordt ook wel de nieuwe vorm genoemd.
Er zijn een aantal basisprincipes waaraan Taichi moet voldoen en die allen tijdens de lessen aan bod komen. Als je deze principes binnen de taichi kunt toepassen heeft dit ook zijn positieve weerslag in je dagelijkse leven. Deze basisprincipes zijn:
Algehele ontspanning, zinken, onderscheid tussen vol en leeg, yin en yang, hoofd en wervelkolom zijn altijd recht t.o.v elkaar, je beweegt altijd vanuit je onderste dantian, steek je handen niet doelloos uit, je voeten zijn geworteld en je zwaartepunt is gezakt, maak onderscheid tussen innerlijke energie en uiterlijke kracht, houdt altijd je balans, geef mee, neutraliseer en volg
Daarnaast zijn er een aantal bouwstenen van de Wushu die aan bod komen binnen een Taichi les
Timing, weerbaarheid, uithoudingsvermogen, lenigheid, kracht, snelheid, coördinatie, evenwicht.
Afhankelijk van het zwaartepunt binnen je Taichi komen sommige bouwstenen meer of minder aan bod.